top of page

ארגון חיי היומיום עם מטפלים זרים בבית

איך יוצרים שגרה מוצלחת עם מטפלת זרה בבית?

הכנסת עובדים זרים הביתה

כשמטפלת זרה נכנסת לבית – חיי היומיום ישתנו. זה בלתי נמנע אבל איך יוצרים בבית שגרה מוצלחת? כזו שעונה על הצרכים של כל המעורבים בדבר? כיצד תוכלו להשפיע על חיי היומיום של ההורים שלכם מקבלי הטיפול?


שגרת חיים מסודרת שלוקחת בחשבון את כל הנתונים והצרכים זה משהו שחשוב לכול המעורבים: למי שמקבל את הטיפול וגם למטפלת, אבל לא תמיד המטפלים הזרים ידעו לארגן שגרה מוצלחת ומותאמת למה שאתם ויקיריכם רוצים ורגילים, ולכן כדאי לכם להיות מעורבים.

יצירת לוח/ טבלה לסדר יום

ההמלצה שלי היא לשבת עם המטפלת הזרה, ממש בימים הראשונים, ולמלא ביחד לוח/ טבלה שתדריך אותה כיצד לנהל את החיים בבית. זה משהו פשוט שעושה הבדל גדול. כדאי שבשיחה הזאת יהיו נוכחים כל האחיות או האחים המעורבים. אם רק אחד מכם יכול להגיע למפגש הזה אז שבו לפני כן ותכינו ביחד טיוטה של לו"ז יומי ושבועי ומי שיגיע למפגש עם המטפלת ייצג את הרעיונות של כולכם.

חלקו את היום למקטעים

בהכנת הטבלה הזו, אני מציעה לכם לחלק את היום למיקטעים: בוקר, צהריים, ערב, לילה, ולציין שעות ומה אמור לקרות בהן. קחו בחשבון את הזמן שנדרש לעובדת להתארגן בבוקר, להקים את ההורה ולארגן אותו, נושאים של רחצה, שירותים, אוכל. וכמובן מה קורה בהמשך היום עד ההליכה לישון. קחו בחשבון שאנשים קשישים לעיתים קרובות זקוקים לנימנום לאחר שהם אוכלים, וכדאי להחליט אם עדיף בשבילם לנמנם במיטה או על הספה בסלון.

תכניסו לטבלה גם שעות לסידורים, טיפולים רפואיים, קניות, בישולים.

יש לקחת בחשבון שמטפלות רבות מבשלות לעצמן אוכל אחר מזה שהן מכינות להוריכם והבישול יכול לקחת זמן ממושך. סדר היום והשבוע צריך לכלול זמנים לעבודות בית כמו כביסה וניקיון, וגם מרווחים של פנאי שבהם המטפלת יודעת שהיא יכולה לעשות כרצונה, לנוח, לשוחח בטלפון, או לצאת לסידורים פרטיים או הליכה.

אם ההורה נייד אז כדאי להכניס לטבלה זמן לטיול בחוץ, בבוקר וגם אחר הצהריים. יש לתכנן את השעות של הטיול בחוץ בהתאם לעונות השנה, וגם ללכת עם המטפלת הזרה וההורה ביחד, פעם או פעמיים לטיול כדי להראות לה מסלולים, לבדוק אם יש ספסל למנוחה בדרך וכולי.

חשיבות התנועה בסדר היום

אם אין אפשרות לצאת החוצה אפשר להכניס לשגרה תרגילי תנועה בבית בעזרת סרטונים מהרשת או בהתאם להנחיות של מרפאים בעיסוק. לקישור לסרטון שמראה תרגילי תנועה אותם המטפלת תוכל לעשות עם ההורה שלכם - לחצו כאן.

עוד מידע על החשיבות של תנועה עבור אנשים מבוגרים תוכלו למצוא באתר של משרד הבריאות - לחצו כאן.

הפרשי השעות

כשאתם חושבים על לוח זמנים שייקח בחשבון גם את הצרכים של המטפלות והמטפלים הזרים, מומלץ לברר מהם הפרשי שעות בין ישראל לבין המקום ממנו היא באה. עובדות זרות רבות הן אימהות ולכן בשעות אחר הצהריים והערב כשהילדים שלהם חוזרים הביתה מבית הספר ולפני שהולכים לישן- אלו השעות שבהן הן ירצו לשוחח עימם. יש עובדות שעוזרות לילדים שלהן בשיעורי הבית, ותומכות רגשית במשפחות מרחוק.

שינויים ותיקונים

כמובן שכל תכנית היא בסיס לשינויים, ומה שיקרה בבית בסופו של דבר יהיה אחר מהתכנון, וחשוב לתת למטפלת הרגשה שהיא חופשיה לנהל את העניינים בשטח לפי הבנתה ושאתם סומכים עליה, אבל איזו תכנית בסיסית יכולה להעניק סדר ובהירות גם לעובדת, גם למקבל הטיפול וגם לכם. אני ממליצה לשבת עם המטפלת אחרי כמה שבועות ולבדוק איתה אם התוכנית עובדת ולתקן מה שצריך.

שבת

שישי

חמישי

רביע

שלישי

שני

ראשון

בוקר

צהרים

אחר- צהריים

ערב

לילה

לטיפים ורעיונות מועילים ליצירה וארגון של שגרה בבית - לחצו כאן.


זה היה הפוסט הרביעי בסדרה על העסקת "עובדים זרים" בבית.

הפוסט הבא יתמקד בנושא רגיש במיוחד: האוכל - לחצו כאן.

לקריאת הפוסט על איך מתחילים? תיאום ציפיות בתוך המשפחה והכרת הבירוקרטיה - לחצו כאן.

לקריאת הפוסט על איך בוחרים נכון את העובדת הזרה שתטפל בהורינו (או בנו) ואיך לארגן את הבית לקראתה - לחצו כאן.

לקריאת הפוסט על היערכות לקראת מפגש בין תרבותי - לחצו כאן.


ד"ר דניאלה אריאלי, מרצה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, מחברת הספרים "אינטימיות זרה" (הוצאת אוריון) ו- An Ethnography of Care Work Across Borders (הוצאת רוטלדג').


*המידע המובא כאן לקוח מהספר "אינטימיות זרה: ההורים שלנו, האנשים שמטפלים בהם ואנחנו. דפים מיומן שדה" שעוסק בטיפול בקשישים על ידי "עובדים זרים". בספר תמצאו כלים ליצירת מערכת יחסים מיטבית עם המטפלים, שיעניקו לכם שקט נפשי, יבטיחו את הטיפול הכי טוב להורים/ בני זוג שלכם ויביאו לשביעות רצון ורווחה של המטפלים.


תוכלו להשיג את הספר "אינטימיות זרה" בלינקים הבאים: לספר מודפס לחצו כאן לספר דיגיטלי לחצו כאן לספר המודפס באנגלית לחצו כאן לספר הדיגיטלי באנגלית לחצו כאן


אניטימיות זרה

כל הזכויות שמורות לד״ר דניאלה אריאלי ©

510 views2 comments

Recent Posts

See All

2 comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Invitado
08 ene 2024
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

מעניין ומלמד. כדאי להוציא את זה כחוברת הסבר לסוכנויות שמספקות את המטפלים.

Me gusta

Invitado
08 ene 2024
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

תודה רבה על המידע המצויין

Me gusta
bottom of page